Добивът в рудник "Бабино" е съкратен наполовина. Миньорите се притесняват от съкращения

Хората в мини "Бобов дол” са в стачна готовност заради забавени заплати. Ръководството на "Въгледобив Бобов дол”, подкрепено от работници, поиска държавата да преосмисли решението си от преди дни да спре един от блоковете на местния ТЕЦ. Ако той бъде затворен, това ще доведе до масови съкращения в мината. 

Още по темата

 

Миньорската стачка засега спира. Решението дойде този следобед след дълъг разговор между ТЕЦ „Бобов дол”, МОСВ и Енергийният системен оператор. На срещата конкретни мерки не бяха взети. Стана ясно само, че ще се преговаря, докато и трите страни не бъдат удовлетворени.

 

От днес работата на миньорите от рудник „Бабино” ще е намалее наполовина. Причината са намалените доставки към ТЕЦ „Бобов дол” заради забрана за работа на един от блоковете. И миньори, и ръководство се притесняват от съкращения.

 

Миньорите обявиха, че са със забавени плащания от месец и половина и обвиниха затова Екоминистерството, което спъва работата на ТЕЦ-а, а от там и на мината. Други обаче признаха, че заплатите са нередовни от много време.

 

От мината обявиха, че протестите са изцяло по инициатива на миньорите. Визитата на председателя на „България без цензура” Николай Бареков дни преди петъчния протест била съвпадение. Миньорите все пак обявиха, че на изборите ще бъдат с този, който запази работните им места.

 

От миньорския синдикат обявиха, че ако МОСВ не отстъпи и не разреши дейността и на втория енергоблок, протестите ще продължат с пълна сила.

 

Репортер: Екатерина Николова