Спрени са няколко обществени поръчки, включително за мобилни камери

97 млн. лева е недостигът на средства в Министерството на вътрешните работи. Това показва финансовият одит на служебното правителство. От него става ясно, че към 25 август има неразплатени финансови задължения в размер над 17, 850 млн. лв., а към момента по бюджета на МВР не е осигурено финансиране в размер на 42 585 691 млн. лв. Увеличението на заплатите на служителите с 10% не е предвидено в сметките, но въпреки това с изплащането проблем няма да има -  обещават от ръководството.

 

Заради нарушения са спрени няколко обществени поръчки, една от които за мобилните камери на КАТ. В нарушение е засечена и столичната полиция. Става дума за огражденията около парламента, които пазиха сградата цяла година. Черните метални пана се оказаха незаконни.
Черните ограждения около парламента, които се превърнаха в един от символите на протеста срещу кабинета „Орешарски”, оказва се, не са били законни.

 

Парапетите са били дарени от две частни фирми, в разрез с наредбата, че МВР няма право да приема дарения от частни фирми.

 

След като пазиха повече от година бялата сграда на народното представителство, а разглобяването им беше отбелязано със специални репортажи и събиране на протестиращи, излезе, че МВР не е имало ресурс да защитава парламента от протестиращите - затова наело, но без да плаща.

 

Още пет парапета са взети от втора фирма. Че загражденията са били предоставени безвъзмездно потвърждават и от „ВИП секюрити”. В писмо те уточняват, че оградите са им били изискани от МВР за една седмица. След този срок обаче не ги получили  обратно - въпреки че неведнъж си ги поискали. (за покритие вървят титри). Така излиза, че МВР нарушава собствените си правила. 

 

Служебният министър разкри още, че в МВР не са провеждани оперативно-издирвателни мероприятия, не са водени дела на оперативен отчет и не са прилагани СРС-та срещу граждани, участвали в протестите.