Руският дисидент няма право да напуска България до датата на новото заседание

Софийски градски съд (СГС) отложи заседанието за разглеждане на делото за екстрадицията на руския политически активист с френско гражданство Николай Кобляков за 21 октомври. Делото бе отложено единствено, за да се изиска служебно от руския съд допълнителна информация относно материално-правните разпоредби, свързани с евентуална амнистия и давност на наказателното преследване. 

Още по темата

 

Николай Кобляков ще трябва да остане в България още близо два месеца, след като съдът не му разреши да напуска страната до датата на новото заседание.

 

Специално за делото в София като свидетел се яви и журналистът на “Новая Газета” Ирек Муртазин, който следи случая на Кобялков от Русия, а между 2009 и 2011 г. е излежал 2-годишна присъда заради своите критики на режима на Путин.

 

Николай Кобляков е социален предприемач и активист за защита на човешките права с френско и руско гражданство. Той е активен член на френското гражданско сдружение "Свободна Русия", която е една от най-големите и забележителни движения на гражданското руско общество в чужбина. 

 

Политическият активист бе задържан на летище София от българската полиция в края на юли с издаден от Интерпол червен бюлетин и няколко дни по-късно бе освободен от българския арест с наложена от прокурора забрана да напуска страната. 

 

Впоследствие на 1 септември мярката му за неотклонение беше променена на "домашен арест", а седмица след това Софийски апелативен съд отмени определението на СГС с мотивите, че не е налице опасност Кобляков да се укрие, а и като гражданин на Европейския съюз той има право на безпрепятствено пребиваване и придвижване на територията на страната.