Устройството ще даде шанс за дете на двойките с репродуктивни проблеми

Уникална роботизирана система за ин витро оплождане изобрети българска фирма. Устройството ще даде шанс за дете на двойките с репродуктивни проблеми. У нас те са около 145 000. За първи път уникалната система беше показана пред камерата на Нова телевизия.


Преди 5 години мечтата на Мая да стане майка се сбъдва. След един неуспешен опит ин-витро, тя се подлага и на втори. Тогава зачева с малкият Ангел. Преди да се сдобият с рожба, Мая и съпругът й извървяват дълъг и мъчителен път.


„Ангелчо, неслиучайно се казва Ангел, той е нашият Ангел.....нашата сбъдната мечта”, казва Мая.


И ако сега двигател на асистираната репродукция са лекарите, то скоро тази функция могат да поемат роботите. Такъв вече са изобретили български учени. Оплождането с роботизираната система ще се случва и много по-бързо.


На този етап лекарите все още са скептично настроени към революционното изобретение.


„Човешкият фактор е над всичко, лекарите са незаменими”, смята д-р Лилия Димитрова.
Въпреки това приветсват напредъка на науката в тази област.


От фондация "Искам бебе", която помага на двойките с репродуктивни проблеми, са против компютър да създава човешки живот.  


„Сливането на двете полови клетки е човешки, хуманен акт... и не мога да си предсставя как това ще го направи робот. Чудесно е, но за мен това е едно много лично преживяване и аз не си представям”, обяснява Радина Велчева от Фондация „Искам бебе”.


Създателите на системата твърдят още, че всяка една процедура ще е сполучлива от първия път.


Повече по темата гледайте във видеото.