Бедствено положение беше обявено в две села край Хисаря, десетки къщи са под вода в Пазарджишко

Проливни дъждове заляха Западна и Централна България. Бедствено положение беше обявено в две села край Хисаря, десетки къщи са под вода в района на Пазарджик и Съединение. Един мъж и три възрастни жени едва не се удавиха в стихията, а пожарникари все още продължават да отводняват наводнените къщи. Ситуацията продължава да е критична, общо 60 къщи, дворове и приземни етажи са под вода. Над село Дубровница се излели рекордните 100 литра на кв. метър.

 

Водният ад застигнал селото късно снощи и потопил половината къщи под вода. 90-годишният дядо Иван едва не се удавил, когато в 2 през нощта водата заляла стаята, в която спи. Във воден капан попаднала и 90-годишната баба Ангелина. Ужасът за семейство Сотирови също продължил цяла нощ. През час звънели за помощ на телефон 112. Току що ремонтираната къща и обзавеждането, за което семейството е теглило кредит, е погубено.

 

Десетки керепичени постройки са срутени, има удавени животни, унищожена е земеделската продукция. Според пожарната и местните хора причината за бедствието са двата отводнителни канала, които минават през селото. Не са побрали водата от дъжда, защото не са почистени от 6 години. Изплашени от ужаса на бедствието, хората казват, че тази нощ няма да спят и ще се молят да не завали отново.

 

В същото време в наводнена Мизия бедственото положение беше отменено 44 дни след потопа. При бедствието в началото на август загинаха двама души, а стотици домове бяха разрушени.

 

"В София за последното денонощие са се излели около 24 литра на квадратен метър. Синоптичната обстановка над Балканите създава условия за интензивни валежи над цялата западна част на България. Очаква утре до обяд валежите над София да спрат. Тенденцията е за намаляване на валежите над Западна България, но е обявен жълт код за някои райони. Засега обаче няма дългосрочни опитимистични прогнози", заяви ръководителят на централната метеорологична обсерватория към НИМХ Орлин Георгиев.

 

Репортер: Благой Бекриев