100 души са били евакуирани през нощта заради опасност къщите им да бъдат залети от преливащ язовир

Бедствена остава втори ден обстановката в хисарските села Красново и Кръстевич. 100 души са били спешно евакуирани през нощта заради опасността къщите им да бъдат залети от близкия язовир, който прелива.  


Реката в село Красново отнесе моста. А жителите на хисарското село изкараха безсънна нощ. Над селото снощи се е излял проливен дъжд. Язовир Керезлъка, който е на 2 километра от селото и е свързан в каскада с още два, снощи застрашително е покачил нивото си. Имало е опасност една от стените да се скъса и да залее селото. За това кметът спешно евакуирал живеещите в южната и западната част на Красново. Хората тази нощ са пренощували в сградата на кметството. Над 100 души през нощта са били евакуирани от къщите си.


„Близо сме до язовира и тази нощ. Снощи дойде един човек от кметството и каза веднага тръгвайте, защото язовирът се къса и ще стане наводнение и ние тръгнахме всички цялата махала. И отидохме в кмеството. Аз се сетих, че имам една леля и там останах цяла нощ у леля ми, за да се спася”, обяснява Димитрия Тодорова.


Единствено баба Цона отказала да напусне къщата си, която е наводнена. Самотната жена е трудно подвижна. Пренощувала е на двора.


„Дрехи, всичко ми е във вода. Ние сме старни хора. Приготвила съм си одеяла и работи за умирачка. Ако не ги бях изкарала, щеше да ги залее и тях”, жалва се Цона Добрева.


Стоте евакуирани жители, сред които имало и малки деца, са били приютени в кметството.


„Тук бяха сложени дивани, имаше още два дивана, столове и се наложи да прекараме няколко часа, докато видим как се развият събитията. Хората си тръгнаха някъде към 1 часа се прибраха по домовете си”, разказа Иван Бабаджанов, кмет на село Красново.


През нощта язовир Керезлъка над Красново е започнал да покачва нивото си с 20 сантиметра на час. Стената към селото снощи допълнително е укрепена с чували с пясък. Едва на сутрина опасността от заливане на селото е отминала, след като нивото на язовира е спаднало със 70 сантиметра.


„Ако язовирите се стопанисват от съвета, а не от арендаторите, няма да се стига до това положение. По простата причина язовирите се дават по 300-400 лева под наем на арендаторите, съвета може ли да си покрие тези разноски сега? Ако язовирите бяха 1/3 по-празни щяха да поемат част от водата. Улиците вече ги отнесе, ще ни отене и къщите”, обясни Петър Истилянов.


100 къщи са наводнени. Пожарникарите продължават да изпомпват водата в тях. От два дни в селото няма питейна вода. Днес на обяд от Червения кръст доставиха минерална за бедстващите хора.


Въпреки че ситуацията постепенно се нормализира, страхът у хората остава, защото и тази нощ се очакват валежи между 30-40 литра на квадратен метър.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев