От Агенцията смятат, че проблем с разплащането на стипендии няма

Български студенти се оплакаха в Европейската комисия, че изборите у нас бавят изплащането на стипендиите им. 

 

От началото на този месец Венцислав Йовчев започва обучението си по програма „Еразъм” в Испания. За да живее там, трябва да му бъдат отпуснати всеки месец по 500 евро стипендия. Парите все още не са преведени, което го кара да пише до президента и Европейската комисия.  

 

„Сумата, която очаквам е 2500 евро. Като европейски гражданин реших, че няма смисъл да търся нашите институции, защото нямам време”, обясни Венцислав Йовчев.

 

Условието е българският университет, от който е изпратен студентът, да получи договор от Агенцията за развитие на човешките ресурси. След като бъде подписан, той отново се връща по обратния път, за да бъдат отпуснати парите. 

 

„Ние не можем да изплатим средства преди университета да има сключен договор и да има подпис на ректор”, обясни Маргарита Станева от Центъра за развитие на човешките ресурси.

 

От университета обясниха, че Венцислав и другите студенти са информирани, че няма да получат парите в началото на семестъра. 

 

„Реално аз трябва да свърша „Еразъм” програмата си в средата на януари, а в средата ѝ евентуално да си получа парите”, обясни Венцислав. 

 

От Агенцията смятат, че проблем с разплащането на стипендии няма, но всичко зависи от бързата реакция на университетите. 

 

До момента са платени парите за стипендии на студенти, изпратени от 14 българлски университета.