Бившият директор на службата подаде оставка вчера заради пропуски в охрана на Обама

Директорът на „Сикрет сървис”, службата, която пази американския президент, подаде оставка. Така Джулия Пиърсън поема отговорност за поредицата пропуски в охраната на Белия дом, които бяха разкрити в последно време.

 

Джулия Пиърсън се оттегля от поста си на фона на силния натиск и от двете политически партии. С 30-годишен стаж зад гърба си, тя застана начело на „Сикрит сървис” през 2013 година. В рамките само на няколко дни обаче станаха известни няколко сериозни пропуски в сигурността около президента Барак Обама. И така, съвсем логично Джулия Пиърсън представи оставката си пред министъра на вътрешната сигурност.

 

„През последните няколко дни станахме свидетели на поредица от съобщения, които повдигат въпроси за действията на агенцията. Президентът стигна до заключението, че е нужно ново ръководство на тази агенция”, обясни говорителят на Белия дом Джош Ърнест.

 

Часове преди да подаде оставка, Джулия Пиърсън трябваше да отговаря на тежки въпроси пред комисия на Камарата на представителите. На 19 септември въоръжен с нож 42-годишен ветеран от Ирак прескочи оградата на Белия дом и през незаключена врата влезе в сградата на президентството. На 16 септември пък се оказа, че Барак Обама е пътувал в асансьор с въоръжен мъж.

 

„Ясно е, че нашият план за сигурността не беше изпълнен. Това е неприемливо и аз поемам пълната отговорност. Ще направя така, че това да не се повтаря”, коментира тогава самата Джулия Пиърсън. Натискът върху Пиърсън обаче продължи и тя подаде оставка. Мястото й ще заеме Джоузеф Кланси, също ветеран от службата.