Близо 4 месеца след наводнението във варненския квартал, парите ще стигнат до хората

Българският червен кръст във Варна започна изплащането на помощите на пострадалите от "Аспарухово", които бяха отпаднали от първия списък. Близо четири месеца след наводнението във варненския квартал, парите ще стигнат до хората.

 

Когато през юли трябваше да се изплатят помощите, в списъка имаше над 500 човека. Повторната проверка обаче показа, че в него има хора, които не са пострадали и те бяха зачеркнати. От списъка обаче изпаднаха и хора, които наистина се нуждаят от парите, затова подадоха жалби.

 

„Ние извършихме проверка, общината извърши проверка и тогава наистина се оказа, че тези хора имат проблеми. БЧК нямаше вече пари, затова започнахме да търсим начини откъде да намерим пари и днес ние ще раздадем на 55 семейства по една сума, която е по-малка от 850, но все пак е около 600 лева”, заяви Илко Раев, председател на БЧК-Варна. 

 

От подадени близо 200 жалби са одобрени около една трета, защото отново имало нарушения.

 

„В тези жалващи се оказа, че отново има игрички. Получили са помощи от първия транш,  но пак се пишат да получат пари”, обясни Раев.

 

Одобрените във втория списък ще получат по 655 лева на домакинство.

 

„Освен това ще раздадем на около 40 семейства битова техника, дарена от варненци и други за хората. И освен това с помощта на американската църква ще раздадем още един пакет, където има хигиенни материали и един електрически уред”, заяви Раев.

 

Изплащането на пари и раздаването на помощи ще продължи до 10-и октомври.

 

Репортер: Нивелина Няголова