Премиерът Георги Близнашки връчи на патриарх Неофит нотариален акт за храм-паметника

Православната църква стана собственик на храм-паметника „Свети Александър Невски”. Премиерът Георги Близнашки връчи на патриарх Неофит нотариален акт за катедралата, която за стоте години от построяването си беше ничия собственост.

 

Правителството реши казуса, като се позова на Римското право, според което "ничията собственост по силата на закона е държавна собственост". Преди седмица кабинетът реши да прехвърли безвъзмездно Патриаршеския храм на Православната църква.

 

Прехвърлянето на собствеността се случва след десетилетия спорове чий е храмът – на държавата или на църквата. От днес е ясно, че Светият Синод ще стопанисва катедралата. Проблемът през всичките тези години бе, че и с времето са се рушали фрески и са били нужни ремонти, а всяко финансиране на храма изисква да се посочи кой точно е собственик на имота, за да бъдат предоставени дори и европейски средства.

 

Стана ясно също така, че държавата ще може да продължи да ползва криптата, в която се помещава музеят за ранното християнско изкуство. Така държава и църква вече няма да спорят. 

 

Всичко по темата гледайте във видеото.