Уникалната комбинация от спорт и наука беше демонстрирана в музея „Земята и хората”

Футбол, но не с топка, а с протони. Уникалната комбинация от спорт и наука беше демонстрирана в музея „Земята и хората” в София, с помоща на ЦЕРН. Това е Световната научна организация, която вече 60 години помага за развитието на фундаменталната наука.


Матей е на петнайсет, обича футбола, но с протонния му е малко по-трудно. Приятелят му Николай играе срещу него. А физиката ги вълнува покрай спорта.


За организаторите от ЦЕРН или Европейска организация за ядрени изследвания, точно това е целта.


„Достатъчно е да научат първо, че има протони, второ, че имат заряд, и трето, че като се сблъскат, се случва нещо с тях”, обяснява физикът Леандър Литов.


„Основната идея е да интусиазираме младите. Те могат да играят, да извършат нещо. А щом го правят, значи го и учат”, обяснява Ролф-Дитрих Хойер, директор на ЦЕРН.


Урокът не е труден, смятат децата. Двама майстори ни показват, че колкото по-силно се ударят, толкова повече енергия се отделя.


Две топки, можеш да ги съединиш, но първо трябва да ги сблъскаш. Ако не ги сблъскаш, те не се съединяват. А колкото по-силно се сблъскват, толкова повече енергия произвеждат. Така децата научават и за протоните, и за енергията, а и за времето.


Тази година ядрената организация на Стария контнент става на 60 години, а българското участие в нея е вече на 15 години.


Повече по темата гледайте във видеото.