У нас има хроничен недостиг на донори на стволови клетки и костен мозък

В България има хроничен недостиг на донори на стволови клетки и костен мозък. Регистрираните доброволни дарители у нас са под 2000. Затова и в 80% от случаите се налага да се търси донор от чужбина.  

 

Преди няколко години Стефка започва борбата с левкемията. Трансплантацията на стволови клетки спасява живота й. Шанс на Стефка дава донор от Германия. У нас се оказва, че това е почти невъзможно. Елена пък се е излекувала благодарение на малката си сестра. 

 

Всяка година стотици възрастни и деца се нуждаят от трансплантация на стволови клетки. Трансплантация помага и на един от най-обичаните български актьори - Ламбо. 

 

"Сега съм в ремисия, но съм достатъчно мъдър, за да знам, че това е една коварна гадост, която някъде дреме и не знаеш в кой момент да те възпламени пак, но това, което ни мъчи, е, че толкова млади хора боледуват от това тежко заболяване”, разказа актьорът.

 

Процедурата по даряване не е болезнена и не крие риск за донора, а за да имат шанс повече тежкоболни, лекари и пациенти призовават повече хора да им протегнат ръка, защото частица от теб може да бъде за някого целия свят.