Т. нар. „млади възрастни” в силовите структури, които за пръв път получават пенсия са почти 2200 души

Полицаи, служители в затворите и офицери от запаса излизат на протест срещу идеите да се въведе възраст за пенсиониране на хората от службите.


В момента полицаи и военни излизат в пенсия след като са работили 27 години, като 18 от тях в съответните системи. Така на практика може да се окаже, че в сектор „Сигурност” в пенсия излизат на 45 години.


Протестиращите искат оставката на социалният министър Йордан Христосков и спиране на каквито и да било дискусии за промени в осигурителната система.


Европа от години размахва пръст, че ранното пенсиониране трябва да се прекрати, но до момента няколко поредни правителства предпочитат да прехвърлят топлия картоф на следващите. Имаше опит да се въведе възраст за пенсиониране при военните, но правилото действаше само няколко месеца.


Заради несигурността в момента НОИ отчита рекорден бум на новоотпуснатите пенсии – цели 70%. От януари до септември т. нар. „млади възрастни” в силовите структури, които за пръв път получават пенсия са почти 2200 души. За сравнение миналата година в пенсия излизат едва 890.


За отмяна на ранното пенсиониране пръв заговори социалния министър Йордан Христосков. Според експерти – вече дадени права трудно се отнемат, но управляващите трябва да намерят начин да се справят с проблема.


Синдикатите в системата на сигурността се обявиха против тона и против липсата въобще на тон, като се има предвид, че за отмяната на ранното пенсиониране прочетоха в стенограма на МС. Управляващите предпочетоха да не водят дискусии.


„Считате ли, че един полицай, който се пенсионира на 49 години е немощен. Никого не мразя и на никого няма нужда да се извинявам”, обяви социалният министър Йордан Христосков.


Божидар Луков е полицай с 24 години стаж в системата. След 3 години може и да излезе в пенсия. И полицаи и военни канят министрите да поработят с тях.


Според експерти най-трудно се отнемат вече дадени права.


„Ако на всички други ще броят, и стаж, и възраст, а на други само стаж, очевидно се нарушава равнопоставеността”, смята Христина Христова, бивш социален министър.


И предложението на експертите – онези, които вече работят в системите, да се пенсионират по старите правила, а новопостъппилите да знаят, че освен стажа, ще трябва да навършат и определена възраст. Засега конкретна възраст няма но се появиха предложения за 52 и 55 години. Има, обаче и противоречие.


„От една страна казват нашия труд е много тежък, от друга като се пенсионират на 45 години 60% продължават да работят. Искаме малко по-големи пенсии – трябва да се простим с ранното пенсиониране”, казва Божидар Луков. А той е решен да отиде с колегите си на протеста днес.


Повече по темата гледайте във видеото.