Заради аварията в момента централата произвежда два пъти по-малко електричество

Пожар избухна тази сутрин на площадката на американската централа в Гълъбово. Горял е част от основния трансформатор, в който се съдържат тонове литри лесно възпламенимо масло. За щастие няма жертви и замърсяване на околната среда. 

 

Трансформаторът, който се е възпламенил, е блокирал работата на един от блоковете на централата, който и в момента не произвежда електричество. 

 

Пожарът избухва в 7:00 часа тази сутрин и е потушен за половин час благодарение на автоматичната система на централата и с помощта на три пожарни. Димът са видели рибарите край близкия язовир.

 

Те не бяха толкова притеснени от пожара, колкото от черната пепел, която при вятър се носи във въздуха. Това е т. нар. пепелина – остатъчен продукт от производството на брикети в близката фабрика.

 

Хората, които са били в затворени помещения близо до централата, не са разбрали нищо.

 

От Регионалната еко инспекция успокоиха, че няма замърсяване на околната среда, но това е само, защото огънят е овладян бързо.

 

Заради аварията в момента централата произвежда два пъти по-малко електричество.

 

Предстои да се изчисляват загубите на дружеството. 

 

В централата тече разследване за причините за пожара, но Рой Рийд, който е главен оперативен директор AES България, ги определи като странни. 

 

Повече по темата гледайте във видеото.