Предвид големите размери на ушите им, слоновете имат добре развит слух и могат да улавят ниските честоти

Слоновете са известни със своята впечатляваща памет, но също така са и много добри метеоролози.

 

Учените твърдят, че тези животни могат да разберат дали приближава дъждовна буря от разстояние 241 км, предаде БГНЕС. Предвид големите размери на ушите им, слоновете имат добре развит слух и могат да улавят ниските честоти. Според специалистите тези бозайници могат да чуват тътена на гръмотевиците и звука на проливните дъждове на голямо разстояние и по този начин предсказват кога приближава буря.

 

Това откритие е направено на базата на задълбочено изучаване на стада слонове, които изведнъж мигрирали в Намибия. В миналото нямало обяснение за тяхното поведение. "Наблюдавани са да променят мястото, където отиват и то с голяма скорост", казва Оливър Фронтфелд, преподавател по геология в Тексаския университет A&M. Той и екипът му в продължение на 7 години проследили маршрута на 9 слона, които имат поставени GPS устройства. Те принадлежат към различни стада.

 

Учените открили, че слоновете постоянно променят маршрута си по време на дъждовния сезон в Намибия, който е между януари и март. Големите бозайници можели да усетят, че на стотици километри има буря и тръгват към нея. "Те имат нужда от дъжда. След дългия сух сезон щом чуят дъжда те тръгват към него и така по-бързо намират вода", казва Оливър Фронтфелд.