Солени глоби заплашват търговците, които пълнят нерегламентирано бутилки за бита

Държавата затяга контрола при газстанциите. Солени глоби заплашват търговците, които пълнят нерегламентирано бутилки за бита. Проверките на контролните органи показват масови нарушения на правилата, което води до чести инциденти и дори до жертви. 

Още по темата

 

Входът на Ихтиман - на първата срещана бензиностанция влизаме с автомобил и газова бутилка на задната седалка. Молим служителя да зареди бутилката. Така със скрита камера през лятото екип на Новините на Нова показа как пълненето на бутилки по бензиностанции се оказва мисия възможна. Санкциите от 200 до 500 лева трудно стряскат търговците. 

 

Затова държавата готви драстично вдигане на глобите при неправомерно пълнене – до 2000 лева. Големите фирми в бранша подкрепят драконовските мерки.

 

"На другите места фирмите се изкушават да продават газ за битови и туристически нужди и от това идва и рискът. Пълненето на такива бутилки на газстанции, предназначени за пълнене на автомобилни уредби, може да доведе до свръхпълнене”, обясни Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация.

 

Това от своя страна води до поне една взривена бутилка всяка седмица и една жертва всеки месец, показват данните на контролните органи. Една от мерките срещу порочните практики е създаването на електронен регистър на фирмите, които имат право да зареждат газови бутилки за бита.

 

На много от бензиностанциите вече се предлагат оборотни бутилки, които редовно се проверяват и ако ги заменим с нашата празна, рискът е минимален. Зареждането на газови бутилки за бита остава забранено, а рисковете при нарушение са огромни. За възможните рискове ще предупреждават и стикери върху газовите бутилки.