Сапьорите трябва да прегледат зона в планината с радиус от 900 метра

До две седмици зоната на взрива в Горни Лом ще бъде обезопасена. Обещанието е на сапьорите, които работят там. Заедно с тях до самия център на експлозията достигнаха Данаил Глишев и Кирил Тасев. 

Още по темата


Прави впечатление силата на взрива, случил се на 1-ви октомври. Сега сапьорите трябва да прегледат зона в планината с радиус от 900 метра, което прави няколко квадратни километра в гора, оврази и реки. Стената на практика е напълно разрушена. Командирът на подразделението ни казва, че работата на сапьорите е трудна.


„Трудностите са главно от пресечения терен. - Колко време ще ви отнеме да обходите целия терен. да го осигурите, да го обезопасите? - Ако атмосферните условия позволяват, мисля, че 15-20 дни ще приключим”, обяснява Николай Георгиев, капитан от инженерните войски.


Сапьорите ни имат самочувствието, че притежават оборудването и умението да се справят с задачата си.


„Оборудването за сапьорите, които действат в зоната на взрива в Миджур е изключително важно. Бойците от 55 инженерен полк разполагат с всичко необходимо, включително, защитно облекло, за да работят тук”, казва още Николай Георгиев, капитан от инженерните войски.


Когато намерят самнителен обект, в работа влиза металотърсача. До момента военните инженери са открили шест противопехотни мини край бедствения район. Те са американско производство и са без взриватели.


Повече по темата гледайте във видеото.