Очакват се и втори кръг преговори с Патриотичния фронт и с БСП

ГЕРБ и представители на АБВ ще проведат разговори в 9 часа сутринта на 23 октомври в централата на партията на Борисов. Това ще е втора среща между двете формации в разговори за бъдещия кабинет и стабилното парламентарно мнозинство. Очакват се и втори кръг преговори с Патриотичния фронт и с БСП.

 

Снощи в централата БСП е била получена поканата от ГЕРБ, но без ясни формат, място и час. Атанас Мерджанов единствено съобщи, че социалистите са върнали отговор до ГЕРБ, като предлагат срещата да се състои в Народното събрание.

 

Втора среща досега имаше само с Реформаторския блок. Лидерите на партиите от блока посетиха централата на ГЕРБ във вторник вечерта. Тогава от ГЕРБ заявиха, че няма коалиционно споразумение, а изясняване на позициите и уверение, че реформаторите са сигурен партньор.

 

Екипите на ГЕРБ и АБВ вече се срещнаха на 19 октомври. Тогава двете формации постигнаха принципно съгласие и еднакво мнение по 14 от всички 18 точки. Георги Първанов излезе от преговорите удовлетворен, но открои различията, а трите дами от ГЕРБ (Цачева, Стоянова и Бъчварова) благодариха за конструктивния диалог и също отбелязаха разминаванията между двете партии.

 

Големите различия между ГЕРБ и АБВ се отнасят най-вече до ролята на държавата в икономиката, данъчното облагане и развитието на ядрената енергетика. От ГЕРБ държат на ниското плоско данъчно облагане, докато АБВ настояват за прогресивна скала. Според най-голямата политическа сила в 43-ото НС държавата трябва да има единствено регулаторни функции, докато от АБВ смятат, че тя трябва да бъде активен участник в икономическите процеси.

 

Според Георги Първанов мораториумът върху строителството на АЕЦ "Белене" трябва да бъде отменен, докато ГЕРБ държат на него. Първанов стигна по-далеч в анализа си на програмата на ГЕРБ в сектор енергетика и обясни, че в нея липсва дългосрочна визия за развитието конкретно на ядрената енергетика и ГЕРБ не могат да кажат как ще се развива тя след удължаването на срока на функциониране на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".