Възможни са локални и внезапни наводнения заради покачването на нивата на реките

В 17 области за събота е обявен оранжев код. За областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен и Смолян той е за вятър и сняг. За областите Добрич и Варна оранжевият код е за вятър. Очаква се и вълнението на морето по крайбрежието да се усили.

 

За Бургаска област оранжевият код е за вятър и дъжд. Очаква се и вълнението на морето по крайбрежието да се усили. В областта ще има и значителни валежи с количества на места до 40 -50 л/кв. м.

 

За областите Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Пловдив и Пазарджик оранжевият код е за дъжд и вятър. Очакват се значителни валежи с количества на места до 40 -50 л/кв. м. Ще бъде ветровито.

 

В четири области - Враца, Плевен, Русе и Силистра, е обявен жълт код за вятър. Жълт код за сняг е обявен в пет области – Област София, София град, Перник, Кюстендил и Благоевград. Там дъждът ще преминава в сняг. 

 

В резултат на оттичането на реките водните нива в страната ще продължат да се повишават, информират от МОСВ. Предвид динамичната метеорологична обстановка, както и действието на нарушители на естествения режим на реките, съществува риск от локални и внезапни наводнения.