Това доведе до задръстване през целия ден

Основен път пропадна след дъждовете. Подпорна стена по маршрута за Банско през Предел рухна тази сутрин. Това доведе до задръстване през целия ден. 

 

Едното платно буквално го няма, а по другото се пропускат автомобили въпреки реалната опасност и то да падне. 

 

5-метровата подпорна стена рухва рано тази сутрин и повлича след себе си мантинелата и част от пътя. Сега единственият вариант за шофьорите е съседната пътна лента, която обаче също може да потъне.

 

Преди дни от Агенция „Пътна инфраструктура” алармираха, че може да затворят пътя за Банско заради опасност от срутване. Очакваното пропадане на пътя от властите обаче изненада пътуващите. 

 

Пропадането на пътя идва в навечерието на зимния сезон. Кметовете на съседните общини Банско и Разлог се притесняват от фалити. 

 

Застрашен е туристическият сезон, на който много разчитаме. Представяте ли си ние да нямаме достъп до този път, който е за Предела. Ще бъде пълна катастрофа”, смята Красимир Герчев, кмет на община Разлог. 

 

„Тук не става въпрос само за сезона и за туристическия поминък на хората, но вече и за безопасността на всички пътуващи. Да се надяваме, че новите дъждове няма да направят по-големи поразии”, заяви Георги Икономов, кмет на община Банско.

 

За направата на пътя пари на този етап няма. От АПИ са поискали от Министерството на финансите нужните за ремонта близо 600 хиляди лева, но дали и кога ще бъдат отпуснати не е ясно. Чака се и актуализация на бюджета от 43-тото НС. А дотогава за зимния ни курорт ще се пътува с повишено внимание.  

 

Ремонтът на пътя ще отнеме поне 40 дни категорични са от Агенция „Пътна инфраструктура”. Дотогава, за да се избегнат инциденти, светофарна уредба ще бъде поставена на мястото на този пътен знак.

 

От АПИ съветват за предстоящите почивни дни  да се използват алтернативни пътища за Банско и Разлог, като този през Юндола.