Червен код за обилни валежи е обявен в три области - Смолян, Кърджали и Хасково

 

Синоптиците познаха - първият сняг падна на 25 октомври. Червен код за обилни валежи е обявен в три области на страната - Смолян, Кърджали и Хасково. Критична е ситуацията в смолянското село Баните заради наводнение и свлачища, центъра на Хасково е под вода.

 

На места валежите са достигнали 90 литра на квадратен метър. Най-много сняг е натрупало на Черни връх - 30 сантиметра, в София снежната покривка е около 8 сантиметра.

 

25 сантиметра е снежната покривка в Родопите - на проходите Пампорово, Рожен и Превала всички автомобили трябва да се движат с вериги. Обстановката се усложнява от паднали дървета, които се чупят от мокрия сняг.

 

Зрители на Нова сигнализираха, че пътните платна на магистралите „Хемус” и „Тракия” са заснежени, заледени и не са обработени от пътните фирми. Има и закъсали тирове. От МВР затвориха Автомагистрала „Тракия” и в двете посоки, за да бъде почистена.

 

Заради активизирано свлачище и пропадналата една лента е забранено движението на тежкотоварни автомобили по пътя за Банско. В София снегът изненада предимно шофьорите, които трябваше да почистят автомобилите си. Улиците в града бяха обработени още от рано сутринта.