Километрични опашки от автомобили и камиони имаше и по двете магистрали

Зимната обстановка създаде хаос по пътищата в почти цялата страна. Километрични опашки от автомобили и камиони имаше и по двете магистрали – „Тракия” и „Хемус”.

 

Затворен е пътят София-Варна в района на Велико Търново, където има огромно струпване на автомобили и камиони. Те са закъсали в снега и властите се опитват да освободят пътното платно. 

 

Огромни преспи има на прохода Троян - Кърнаре. Затворен е и проходът Шипка заради паднали дървета. 

 

На магистрала „Хемус” временно е затворен пътят към Ботевград

 

Обилният сняг блокира движението по двете автомагистрали „Хемус” и „Тракия”. Зрители на Нова сигнализираха, че платната на магистралите са заснежени, заледени и не са обработени от пътните фирми. Имаше и закъсали тирове. 

 

От МВР спряха движението по магистрала „Тракия“ в двете посоки за почистване на пътното платно от падналия сняг. Това предизвика километрични колони от автомобили, които чакаха около час, преди да продължат по пътя. 

 

Проблеми имаше и по магистрала „Хемус” от София към Ботевград заради снегонавявания. Там също се образуваха километрични задръствания

 

Тежка беше обстановката и в района на Велико Търново, където масово закъсваха автомобили и камиони. 

 

Проходът на републиката временно беше затворен за движение също заради почистване. Там снежната покривка беше около 20 сантиметра. 

 

Сняг затрупа и пътя за Доспат. Затворен беше и пътя от София за Самоков, като автомобилите се отклоняваха след Кокаляне. Обходният маршрут, който те ползват е през Бистрица. Причината за спирането на движението са многото паднали дървета в участъка, заради които се наложи на мястото да пристигнат специализирани екипи на полицията и гражданска защита. 

 

В София снегът изненада предимно шофьорите, които трябваше да почистят автомобилите си. Улиците в града бяха обработени още от рано сутринта.

 

В Агенция „Пътна инфраструктура” има сформиран кризисен щаб, който координира действията по преодоляването на тежките последици от първия сняг. От МВР призовават да не се пътува с неподготвени за зимни условия автомобили.