Лекарите препоръчват ваксините като най-ефективно средство срещу грип

 

Първи доказани случаи на опасен грип в България. Пациентите са четирима и са приети в болница. Ще подрани ли тази година грипната епидемия? И четирите потвърдени проби на грипни вируси са тип Б и са на пациенти от София.  


„Миналата година 80% от пациентите бяха болни от тип А, но преди 2-3 години от тип Б , засега не е ясно какъв ще е типът на епидемията”, обяснява проф. Тодор Кантарджиев от Националния център по заразни и паразитни болести.


Разлика между двата типа почти няма. Лечението на тип Б обаче ще струва по-скъпо на пациентите.


„Характерно за него е, че той не може да бъде лекуван с по-евтините и стари лекарства за грип”, добавя проф. Тодор Кантарджиев.


В поликлиниките все още е спокойно, а пред лекарските кабинети липсва обичайни за грипния сезон наплив от пациенти.


„Забелязва се увеличение на респираторни заболявания, съотнесено със сезона е нещо нормалкно, но незначително увеличение”, обяснява семейният лекар д-р Юлияна Божкова.


Лекарите препоръчват ваксините като най-ефективно средство срещу грип. Хората, които обаче не искат да се имунизират, биха могли да спазват някои основни правила - като това редовно да мият ръцете си.  


Един от начините да се предпазите от грип е да носите маска. Тя се слага едновременно и на двете упи и задължително трябва да покрива носа. В противен случай от нея няма да има никакъв ефект. Налага се смяна на маската на няколко часа с оглед на това да се осигури по-добра защита.


Добра предпазна мярка също е и избягването на места със струпване на голям брой хора.


Повече по темата гледайте във видеото.