Ако всичко натрупано вътре не бъде извадено, рисковете са големи

 

Коминочистачите - затрупани от работа. Сега е пикът на почистването на комините и подготовката им за новия отоплителен сезон.


От пет години за Румян работното място е покрива, а застуди ли малко – трудно смогва с поръчките. Въоръжен с четка, въжета и гюле, младият коминочистач почиства саждите, натрупани от предишната зима. Казва, че по комина познава и собственика му.


„Бай Ганьо се сеща винаги в последния момент. Когато им запуши, тогава се сещат. Има и разрушени комини от самата зима, а има и доста запушени – трудно се отпушват”, обяснява коминочистачът Румян Тодоринчев.


Почистването на саждите става стъпка по стъпка. Най-често коминът се запушва по средата, където е по-тясно и се набира повече нагар. Изчистването му обаче е трудна задача, защото работата е невидима.


Ако четката не свърши работа, на ход идва топът, с който можем да изчистим по-тежки предмети, заклещени в комина. А практиката показва, че често такива има.


„Намирал съм шишета, бутилки, строителни отпадъци”, разказва коминочистачът Румян Тодоринчев.


Ако всичко натрупано вътре не бъде извадено, рисковете са големи. А добре почистеният комин може да спаси и живот.


„Може да върне камината или печката и както спите, може да се задушите, може да стане и пожар, когато не е изчистен комина”, добавя коминочистачът Румян Тодоринчев.


„Саждите, полепнали по комина при запалването си, което е лесно при непочистен комин, развиват много висока температура и води до запалване на конструкцията”, разказва Стефан Стефанов – началник на сектор „Превантивна дейност”.


През отоплителния сезон стават повече от половината пожари през годината, a жетрвите в огъня тогава са най-много. Инцидентите обаче стават най-вече заради човешка небрежност.


„Поставянето на горими предмети близо до отоплителните уреди, и когато ги оставим без наблюдение могат да се запалят и предизвикат пожар”, добавя Стефан Стефанов – началник на сектор „Превантивна дейност”.


Освен, че върши работа, казват, че четката носи и късмет. Затова и клиентите тайно докосват коминочистачите.


Повече по темата гледайте във видеото.