На днешния ден църквата почита и братята Козма и Дамян

 

 

На 1 ноември християнската църква почита повторно братята лечители, безсребреници и чудотворци Козма и Дамян.

 

За да бъдат полезни на ближния, двамата братя се заели да изучават целебните свойства на различните билки и се прочули като лечители. Благославяйки двамата лекари, които не търсели земна слава, величие и богатства, Исус Христос ги дарил с чудотворна целебна сила. Те давали здраве на душите и телата, лекувайки всяка болест, недъг, помагайки не само на хората, но и на животните.

 

Братята били много скромни. Те не вземали от излекуваните болни нито пари, нито дарове, изпълнявайки строго съветите на Спасителя към апостолите. Избавяли от болестите не толкова с билки, колкото с името на Господа, изпълнявайки Христовата заповед: "Даром получихте, даром давайте". Затова получили от вярващите името "безсребрeници". Над гроба им по-късно бил построен храм, в който ставали чудеса.

 

В първата събота преди Архангеловден - 8 ноември, се отбелязва "Архангелова задушница". Тя е последната от трите големи задушници, които православните християни отбелязват всяка година. На Архангелова задушница се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия. На гробища се носят жито, вино, плодове.