Близо 3000 души в 7 села в Родопите ще останат откъснати от света при първия обилен снеговалеж

 

Близо 3000 души в 7 села в Родопите ще останат откъснати от света при първия обилен снеговалеж. Единственият път, който води до тях, все още не е възстановен от юлските наводнения. 

 

Опасенията на местните хора са реални. Основният път, който води до Храбрино и съседните шест села, трябва да е готов до две седмици. Ремонтните дейности обаче вървят изключително бавно и мудно. 

 

Въпреки че строителните работници работят и в почивните дни, по всичко личи, че няма да успеят да спазят крайния срок. Ако падне първият сняг, обектът ще бъде замразена, а това изправя на нокти хората. 

 

Държавата осигури спешно 1,2 милиона лева за изграждането на нов път и нова подпорна стена, които бяха отнесени от наводнението в края на юли. Сега се оказва, че парите са недостатъчни. Необходими са още 700 хиляди лева, за да бъде завършен обектът.

 

В същото време в съседното село Извор пропадна нов път. От три дни откъснати от света са 15 къщи. Пороят отнесъл единствения път, който води до тях. От другата страна на реката, блокирани във водния капан остават петима души. Даниел е един от тях. Три дни връзката с близките му е само чрез мобилния  телефон. Във вилата има ток, но няма храна.  

 

Скоро ще останат и без вода, защото малкото поточе, което се е превърнало в буйна река, всеки момент ще отнесе и водопровода. Хората в селото се жалват, че сами са оставени да чистят каналите и да се спасяват след пороя. 

 

Кметът на община Родопи обеща пътят на хората в село Извор да бъде укрепен. Големият проблем е с основното трасе край Храбрино, което свързва още 6 села. До тях сега не може да стигне линейка и пожарна. Строителните фирми обясниха, че забавянето са дължи на административни пропуски.

 

Още следващата седмица жителите на Храбрино и съседните села излизат на бунт. Алтернативното планинско трасе, което в момента води до тях, през зимата ще е ледена пързалка и те отново ще останат блокирани и откъснати от света.

 

Репортер: Благой Бекриев