За пореден ден ГЕРБ и Реформаторите преговаряха

 

Разпределянето на министерски кресла започна. Днес в парламента за пореден път преговаряха ГЕРБ и Реформаторският блок.

 

Официална среща между бъдещите партньори нямаше, въпреки че преговорният екип на ГЕРБ се появи изненадващо и мълчаливо се настани в стаята си. Така интернет комуникацията между коалиционните партньори прерасна в разговори на живо

 

Разговорът за министерства щял да започне утре. Но от Реформаторите вече имат ясна концепция на какво държат. От реформаторите не искат да кажат в кои министерства се целят, но говорят за реформи и приоритети. Неофициално разбрахме, че те се стремят към сферите свързани с здравеопазване, образование, икономика, външна политика, правосъдие и регионално развитие. 

 

Едно министерство ще се раздели на три, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще се превърне в три отделни ведомства. Министерството на инвестиционното проектиране пък ще бъде закрито. 

 

В следващите дни с програмната декларация на ГЕРБ и Реформаторите ще се запознаят и от Патриотичния фронт и АБВ, за да преценят ще подкрепят ли в зала и ще искат и те корекции. Утре ще се говори по същество за структурата на кабинета, в сряда ГЕРБ са на консултации при президента, а малко след това ще бъде връчен и мандата за съставяне на правителство.