В програмната си декларация те се обявяват за запазване мораториума за шистовия газ

Политическо решение за подкрепа и участие в създаване на Европейския енергиен съюз. Това е записано в декларацията с ключови приоритети за формиране на стабилно парламентарно мнозинство в 43-то Народно събрание, което беше избрано на 5 октомври.


Новата власт обещава "неотложни действия за провеждане на пазарни реформи и финансова стабилизация, от които зависи постигането на дългосрочни стратегически цели в енергетиката. Приемане на енергийната стратегия на България до 2030 г. с поглед до 2050 г. и Национална стратегия за енергийна ефективност".


Тя се обявява за преразглеждане на новите енергийни проекти и тяхната икономическа ефективност.


„Изграждането им само при пълно съответствие с европейските правила и директиви и при доказана икономическа ефективност”, категорични са подписалите декларацията.


Те се обявяват за запазване на капацитета за развитие на ядрената енергетиката при гарантиране на безопасността за населението и опазване на околната среда и продължаване живота на 5-ти 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”.


Новата власт обещава подкрепа „само за нови мощности, отговарящи на принципа за развитие на системата с най-малко разходи и без предоставяне на държавни или корпоративни гаранции”.


Те също така се наема да "гарантира интереса на българските потребители и бизнеса от справедлива цена на електроенергията чрез избор на нов състав на регулатора ДКЕВР и финансово оздравяване на НЕК.


„Осъществяване на мащабна национална програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради като до две години обхване 50% от тях. Програма за намаляване на енергийната бедност - увеличаване над 500 000 броя на български домакинства, които получават енергийни помощи”, се посочва още в декларацията.


Коалиционните партньори поемат задължение да завърши либерализирането на пазара на електроенергия и природен газ, в резултат на което бизнеса и домакинствата да могат да избират своя доставчик на ел. енергия, както и да се изгради енергийна борса.


В декларацията се отделя място и на така наречената енергийна независимост. Тя ще бъде гарантирана чрез проучване и експлоатация на национални находища на природен газ и нефт; запазване на мораториума върху сондажи за шистов газ с технология хидрофракнг и доизграждане на реверсивни връзки със съседните балкански държави.


Строителството на проекта "Южен поток" ще бъде продължено само при пълно съответствие с европейското законодателство, при диалог с ЕК и при доказани икономически ползи, се казва в програмната декларация.