Сотир Цацаров е поискал имунитета на още трима депутати заради водени дела срещу тях

 

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание да снеме имунитетите на 5 народни представители – Цветан Цветанов, Волен Сидеров, Георги Свиленски и Димитър Димитров от БСП, Илия Илиев от ДПС, както и на представителя в Европейския парламент Сергей Станишев. Основанията за исканията са водените наказателни производства срещу тях

 

Имунитетът на Цветан Цветанов е поискан за това, че срещу него се водят три наказателни производства от общ характер за престъпления по служба в качеството му на министър на вътрешните работи.

 

Срещу Сергей Станишев се води дело за загуба на документи, съдържащи класифицирана информация. По този повод Цацаров е изпратил писмо до председателя на Европейския парламент с искане за снемане на имунитета му.

 

Този на Сидеров е поискан заради внесен обвинителен акт за хулигански действия, а Георги Свиленски пък е обвиняем за умишлено причинени значителни стопански щети. 

 

Имунитетът на Илия Илиев е поискан заради водено досъдебно производство за данъчни престъпления, този на Димитър Димитров заради това, че е обвиняем за противозаконно повреждане на ипотекирано имущество.

 

От петимата депутати, за трима вече е ясно, че са готови да останат без имунитети. Това са Георги Свиленски, Илия Илиев и Цветан Цветанов. 

 

"Още в деня, в който се заклеваха новите депутати, съм пратил писмо до главния прокурор, когато поиска, че съм готов да го дам”, заяви Цветан Цветанов. 

 

В официално писмо до председателя на Европейския парламент Мартин Шулц Сергей Станишев също е помолил за бърза процедура за свалянето на имунитета му като евродепутат.