Властите успокояват, че рискът от зараза е малък

Български лекари в епицентъра на епидемията от Ебола в Африка. Наш медицински екип работи в столицата на Мали - Бамако, където вече има няколко случая на заразени с опасния вирус. Има ли заплаха за живота на българските медици?


Няма опасност за заразяване от Ебола на българския контингент в Мали. Медицинска сестра в Мали е вторият регистриран смъртен случай от Ебола. В момента други двама души се лекуват от вируса в африканската държава.


„И трите случая се намират извън зоната за действие на нашия контингент, той касае друга болница”, обяснява ген. Николай Петров, директор на ВМА.


Българските медици са настанени в хотел, където се грижат за здравето на 100 души. Всички те са членове на мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на Мали.


„Не контактуват с външни лица и не би трябвало да има опасност. Те дори не са повишили нивото на своята готовност, опасност”, добавя ген. Николай Петров.


Четиримата медици се чувстват добре и на този етап нямат никакви оплаквания.


„При съмнение за вируса, няма да бъдат подложени, ако няма индикации”, категоричен е ген. Петров.


Здравният министър успокои, че рискът вирусът да достигне до България, е нищожен.


„Готовността я има, но опасността е много, много малка”, обясни здравният министър Петър Москов.


Москов увери още, че са взети всички необходими мерки, за справяне с болестта, която до момента е отнела над 5000 човешки живота в Африка.


Преди около месец пък стана ясно, че инфекциозното отделение във Военна болница е единственото лечебно заведение, приспособено за лечение на опасния вирус.


Повече по темата гледайте във видеото.