Най-уязвими са възрастните хора

 

Жертвите на пътя у нас стават все повече, отчитат от МВР. Най-уязвими са възрастните хора. От 1 януари до 12 ноември при катастрофи са загинали 571 души, а 7412 са ранени.

 

Пешеходците над 64-годишна възраст са най-уязвимите и при тях процентът на пострадали е най-висок – 48%, обясняват от МВР.

 

Според вътрешния министър Веселин Вучков най-важна мярка за преодоляване на проблема с катастрофите и жертвите на пътищата е превенцията. Не по-малко важни са разяснителната кампания и контролът на пътя.

 

"В общата статистика все пак има и положителни резултати за България. В страната ни броят на жертвите и на пострадалите на пътя в сравнение с 2008 г. е намалял почти с 50%”, заяви Вучков.

 

В неделя отбелязваме Международния ден за възпоменание на жертвите на пътно-транспортните произшествия. Основните вероизповедания у нас се присъединиха към инициативата. Те ще призоват миряните да спазват правилата за движение по пътищата. Православната църква ще организира панихида за жертвите през тази година. 

 

БЧК също се присъедини и призова да не се подминават инциденти. В специални брошури се припомнят основните етапи от оказването на първа помощ.