Учените имат за цел от един кубичен метър вода да произвеждат 15 кубични метра сняг

В австрийската ски зона Обергургл възнамеряват да произвеждат сняг от изкуствен облак с натискането на едно копче, информира Ingenieur.de, цитирана от агенция "Фокус". Изследователи искат да заменят снежните оръдия с нова технология, която създава фин сняг, използвайки значително по-малко енергия и вода.

 

Изобретателят на системата Михаел Бахер работи върху производството на изкуствен сняг заедно с колеги от два австрийски университета от около пет години. Той вече е подал заявление за патентоване на новата технология, а сега предстои пренасянето й от лабораторията в природата. Цяла зима системата ще се изследва и доусъвършенства в реални условия, за да може да започне прилагането й в по-големи мащаби.

 

Ключовият елемент на технологията е камера-облак, в която се смесват водни капки и ледени ядра. Както и в истинските облаци, за образуването на снежинки са необходими температури под точката на замръзване, в идеалния случай по-ниски от минус 5 градуса по Целзий. В камерата се впръскват водни капки, като така се образува малък изкуствен облак. В условията на ниска температура капките се охлаждат, но без да замръзват. В тази мъгла се добавят малки замръзнали ледени частици.

 

Така в облака има водни частици в три състояния - твърдо, течно и газообразно. Кристалните ядра играят ролята на магнити. Те привличат течните и газообразни водни молекули, за да преминат в твърдо състояние. При този процес ядрата се превръщат в по-големи и по-тежки кристали и падат от “облака”.

 

За да се произведе достатъчно количество сняг, плътността на мъглата в камерата трябва да е по-голяма от тази в истински облак. Учените имат за цел от един кубичен метър вода да произвеждат 15 кубични метра сняг, като всеки кубичен метър съдържа между 80 и 220 килограма сняг.