Поредна схема за източване на здравната каса

 

Поредна схема за източване на здравната каса. Лечебни заведения взимат пари не само отНЗОК, но и от доброволните здравноосигурителни фондове, за една и съща медицинска дейност. 10 000 лева за раждане е заплатил един от фондовете за доброволно здравноосигуряване. Макар това да е един от най-фрапиращите примери, останалите също не са за подценяване. 
 
„Не може да се заплаща за стая 330 лева, 980 лева за интернет и телевизия”, коментира  д-р Мими Виткова от Асоциацията на дружествата за доброволно осигуряване. Злоупотребите стават благодарение на нормативната наредба. Законът дава зелена светлина на болниците сами да определят тарифите на някои от дейностите, които здравната каса не покрива. 
 
За пациент, който се осигурява задължително и доброволно, болниците взимали пари и от касата и от застрохователния фонд. От порочната практика най-потърпевши са  пациентите, защото застрахователите отказват да ги обезщетят. Касата и дружествата искат ясно да се регламентира кой за какво трябва да плаща. Има и още един трик за печелба на гърба на доброволно осигурените пациенти. На тях лекарите казвали, че медицински изделия, които касата покрива, не се поемали от нея.