Във всеки 20-ти автомобил на ГКПП „Капитан Андреево” се откриват забранени стоки

Увеличава се контрабандата през българо-турската граница. Данните на Митница-Свиленград показват, че във всеки 20-ти автомобил на „Капитан Андреево” се откриват забранени стоки, било то ментета, цигари или нещо доста по-сериозно като наркотици например. Какви са най-често залавяните стоки на границата?


Капитан Андреево – най-големият ни сухопътен пункт. И най-важният, защото е вратата от изтока към Европа. С всяка година броят на автомобили, преминаващи от тук расте, а с това се увеличават и заловените забранени стоки, било то в товарни или леки автомобили, а често и в автобуси.


Най-често огроманата бройка от над 110 000 заловени фалшиви стоки годишно се трупа капка по какпа – при такива проверки на леки коли, които буквално се разглобяват.


Не рядко, освен традиционните ментета и цигари, в тях се откриват и животни, например.


Кучетата бяха върнати в Турция. Съдбата на ментетата и цигарите обаче е друга. Те задължително отиват в складовете на митницата, от където излизат на парчета.


Статистиката в световен мащаб сочи, че оборотите от търговия с фалшиви стоки от няколкостотин милиарда долара през 2008-ма година се очаква да стигнат до близо трилион и половина долара.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Димитър Иванов