Как държавата отговаря на исканията им?

 

Напрежение сред медицинските сестри. Съсловието настоява за по-високи заплати. Как държавата отговаря на исканията им?


От 28 години Екатерина Александрова е напълно отдадена на грижата за болните. Тя е старша медицинска сестра в Интензивното отделение на клиниката по кардиология в ИСУЛ.


„Моят щат като старша сестра е 670 лева, а на редовите сестри 570 лева. С тези заплати само с голямо сърце и голямо желание не може да се оцелява”, твърди Екатерина Александрова, старша сестра в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”.


Екатерина никога не се е замисляла да се откаже от професията или да я практукува в чужбина. За нея това е кауза, която си заслужава въпреки ниското заплащане.


„Ние станахме като динозаврите - едно умиращо поколение след нас, не знам кой ще дойде да работи. Нашата професия е толкова девалвирала, че няма млади хора, които да дойдат да чукат на врата и да искат да работят”, добавя Екатерина.


Средната заплата на медицинските сестри в България е 520 лева.


„Около 80% взимат под средната заплата. Ние искаме стартова заплата равна на три минимални заплати за страната”, обяснява Милка Василева от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.


Според съсловието исканият размер отговаря на квалификацията и голямата отговорност, която носят за болните като медици.


От Здравното министерство признаха, че нужда от реформа има и увериха, че ще започнат преговори със съсловието за промяна в заплатите на медицинските сестри.


„А това ще стане, когато механизмът, по който се определят заплатите, се промени. В момента то се случва на бройка на пациентите”, обясни здравният министър Петър Москов.


Дори при промяна на това положение, не е сигурно, че скоро по сметките на сестрите ще бъдат превеждани повече пари.


„Не навсякъде и не на всяка цена, това е свързано с атестацията им, с квалификацията им и с резултата от работата им”, добавя здравният министър.


Екатерина се надва възнаграждението й и това на останалите й колеги да се промени, за да не остане България без медицински сестри.


Повече по темата гледайте във видеото.