Изявлението на Бренан идва два дни след доклада на Сената

Директорът на ЦРУ проговори. Агенцията е на прицел заради доклада за мъчения на затворници след 11 септември. Скандалът се разрасна, след като стана ясно, че измъчването на заподозрени е ставало със знанието на тогавашния президент Джордж Буш.  


Докладът на сенатската комисия по разузнаване нагорещи страстите във Вашингтон. Директорът на ЦРУ Джон Бренън свика пресконференция, на която оправда програмата за задържане и разпити, но и призна, че са били използвани мъчения.


„Програмата е осигурила полезна разузнавателна информация, осиутила планове за нападения, помогнала за залавянето на терористи и спасяването на животи. Но нека да бъда ясен! Не смятаме, че използвнето на мъчения ни е помогнало да получим полезна информация от задържаните!”, обяснява директорът на ЦРУ Джон Бренън.


Изявлението на Бренан идва два дни след доклада на Сената, според който ЦРУ умишлено е подвело Белия дом и обществото за измъчването на затворници след атентатите от 11-ти септември. Въпреки скандалния документ, редица политици защитиха агенцията. Сред тях и бившият вицепрезидент Дик Чейни, който каза, че президентът Буш е знаел всичко, което е трябвало да знае.  


„Направихме точно това, което трябваше за залавянето на отговорните за атентатите от 11-ти септември и за да бъдат предотвратени нови атаки”, обяви бившият вицепрезидент на САЩ Дик Чейни.


Сенатори пък поискаха оставки.


„Президентът трябва да уволни високопоставените служители, които са били инструмент на тази програма. Това означава, директорът на ЦРУ да подаде оставка”, коментира сенаторът демократ от Колорадо Марк Удал.


Правозащитници поискаха съд за агентите, измъчвали задържаните за тероризъм.


Повече по темата гледайте във видеото.