Преговорите между управляващите продължават

 

Предложението за промени в Кодекса за социално осигуряване, свързани с парите на българите в частните пенсионни фондове все пак ще влязат за обсъждане в пленарна зала. Това съобщи председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

 

Тя коментира и вчерашния протест пред Народното събрание срещу идеите на управляващите. „За мен би било интересно да разбера кои са хората, които бяха на тези протести. Да излезеш и да протестираш срещу решението, което ти дава право на избор – такова чудо не съм виждала”, заяви Стоянова. В последните часове в парламента имаше спешни совалки по темата, но изглежда, че ГЕРБ няма да се откажат от идеята си парите за втора пенсия от частните фондове да отидат в НОИ.

 

По неофициална информация, с която разполага Нова телевизия, тази сутрин Цветан Цветанов е заявил готовност ГЕРБ да се откаже от идеята си за пенсионните фондове. Частично потвърждение за това даде и председателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

 

Промените в Кодекса за социално осигуряване влизат в ранния следобед в пленарна зала. От сега е ясно, че АБВ няма да ги подкрепи. Народното събрание вече одобри бюджета на здравната каса за следващата година, който ще е в размер на малко над 3 милиарда лева.  

 

Новините от парламента бяха предшествани от протести. Кадри от тях вижте в галерията ни.

 

Репортери: Марина Стоименова и Калина Влайкова