Според спасителите, истинско чудо е, че мъжът е оживял

 

 

Спасителна акция в планината продължи 12 часа. Десетки спасители издирваха мъж, който се изгуби под връх Ботев в Стара планина.

 

В петък Генчо Ганев заедно с още четирима мъже нощувал в хижа "Рай". В събота сутринта потеглили към заслона под връх Ботев. В неделя по обед тръгнали да изкачват върха, когато по неясни причини Генчо изостанал от групата.

 

Спасителите от Троян намират бедстващия турист към 1 часа през нощта в най-опасната част на върх Ботев- Северния Джендем. 35-годишният мъж е жив, паднал в дълбоко дере, и е с изкълчен крак и с рана на главата. Поддържали са преди това връзка с него по телефон. 

 

"Казвахме му да си изключи телефона, за да пести батерията, но той в един момент изпада в паника и започва да звъни на който му падне и това му бутна батерията", пояснява алпинистът Дамян Чолпанов. 

 

Истинско чудо е, че мъжът е оживял снощи в планината, казват спасителите. През нощта е имало ураганен вятър, който стигал до 140 километра в час, гъста мъгла, а температурата минус 10 градуса, но усещането в Балкана било за минус 30 градуса. 

 

Два часа е продължила спасителната операцията по изваждането на мъжа от пропастта. Свален е на ръце от спасителите и е откаран в болницата в Троян с хипотермия, но адекватен. В спасителната операция участваха 17 спасители. Повече от тях доброволци. Сега спасеният мъж ще трябва да плати такса от 577 лева на Планинската служба. Толкова струват разходите по спасяването му.

 

Репортери: Благой Бекриев, Кремена Недялкова