Според EVN причината е, че обектът е регистриран не на битов, а на стопански клиент

 

Рекордна сметка за ток от почти десет лева за 1 киловат откри във фактурата си наш зрител. Абсурдният случай е отбелязан в гараж в Асеновградска кооперация, който за изминалия месец е изхарчил 1 киловатчас електроенергия. Цената, която трябва да се плати, по фактура, е 9,46 лева с ДДС.  

 

„Плащам 9-10 лева за гаража и не бях обръщал внимание. Този месец като видях бележката, че 1 киловат час струва 10 лева, мисля, че не е нормално в тази държава. Напълно абсурдно е”, каза собственикът Венцислав Чотров.

 

Няма грешка, нарушаване на Закона или абсурд, категорични са от EVN. След проверка по клиентския номер, от дружеството уточняват, че гаражът се води не на битов, а на стопански клиент. Един от основните фактори във фактурата  в случая е цената за достъп до електропреносната мрежа. А тя се калкулира, според мощността, която сам стопанският клиент си заяви.

 

„Той не плаща по минимално заявена мощност. Той ползва 15 киловатчаса мощност и спазвайки решението на Държавната комисия, цената е 16 стотинки. По 15 киловатчаса за 31 дни - колкото е отчетния период”, коментира Крум Косев от отдела за връзки с обществеността на EVN България.

 

За тока в този гараж нашият зрител може да плаща по-малко, ако заяви минималната мощност от  6 киловата, допълват от EVN.

 

Репортер: Екатерина Костова