Рамковият договор за 2015 година няма да бъде подписан

Догодина няма да има повече пари за лекарски прегледи. Рамковият договор за 2015-та няма да бъде подписан. Здравната каса отказа да изпълни условията на Лекарския съюз. В отговор получи заплаха със съд.

 


Преди дни съсловната организация обяви, че ще подпише рамковия договор, но само при условие, че цените на някои медицински дейности се увеличат. Надзорният съвет на  касата обаче отказа да изпълни, поставеният от лекарите ултиматум и така двете страни успяха да си стиснат ръцете. Основият аргумент на фонда е, че цените, предложени от лекарския съюз ще ощетят бюджета му с 12 млн. лева дефицит в доболничната помощ.

 


Роза един от многото пациенти, които когато се е налагало, не са успявали да получат направление.  


„Помолих за направление за кръвна картина и лекарката ми каза: „Каквото решавам аз, това ще направите, каквото не, ще си платите”, обясни пациентът Роза.


Проблем има и за личните лекари. Доктор Димитрова признава, че й е невъзможно да се вмести в лимитите на Здравната каса за тримесечие.


„Ако лекарят се вмести в регулативния стандарт или просто казано лимита за направления и консулти, той рискува някой пациент да остане недиагностициран или да не му бъде оказана необходимата медицинска помощ в дадения момент и дори лекарят да бъде юридически атакуван”, обясни семейният лекар д-р Христина Димитрова.


Именно направленията се оказаха основната причина Здравната каса да се откаже от рамковия договор за следващата година.


„Това означава хиляди направления по-малко, ако се приемат цените на БЛС”, заяви управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.


Едно от условията на лекарите беше да се увеличат цените на профилактичните прегледи.
„Всички говорят, че профилактиката е важна и 0.5 лв. или 1 лв. това нищо не означава”, обяви д-р Юлиан Йорданов от Българския лекарски съюз.


Това обаче означава много за бюджета на Здравната каса.


„Говорим за 50 ст. това едва ли ще се отрази кой знае колко в месечния доход на лекарите, докато като направления за нас е съществено намалението”, разясни управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.


От лекарския съюз твърдят, че исканията им не ощетяват пациентите. Съсловната организация беше готова да подпише поне текстовата част на рамковия договор. Касата обаче реши да не подписва и него. Така се очертва  раздорът да стигне до съда.


„Ние ще обжалваме това решение. Безотговорна позиция, неадекватни решения”, добави още д-р Румяна Тодорова.


Лекарите настояват и за оставки в надзорния съвет на фонда.


Повече по темата гледайте във видеото.