Изненадващата визита е продължила няколко минути

Турчинът Мехмет Али Агджа, който стреля и рани папа Йоан-Павел II през 1981 година, е положил в събота бели цветя на гроба на светеца в базиликата „Свети Петър“, пише Асошиейтед прес, цитиран от БТА. 

 

Говорител на Ватикана каза, че изненадващата визита е продължила няколко минути. 

 

Смята се, че това е първото посещение на Агджа във Ватикана след опита за убийство на папата. 

 

Както и другите цветя, оставени на надгробния камък, белите цветя от Агджа са били махнати по-късно от работници в базиликата. 

 

Говорителят на Ватикана каза, че няма нерешени съдебни въпроси между Агджа и Ватикана, и че той е свободен да го посещава. 

 

Папа Йоан-Павел II, който прости на Агджа, го посети в затвор в Рим през 1983 година. По-късно папата се намеси пред италианските власти, съдействайки за освобождаването му през 2000 година от италиански затвор, където турчинът излежаваше доживотна присъда за опита за убийство, извършен на площад „Свети Петър“. 

 

Агджа след това излежа 10-годишна присъда в Турция по друг случай и сега е свободен. 

 

Когато Агджа беше заловен след стрелбата срещу папата, той каза, че е действал сам. По-късно заяви, че България и съветските тайни служби стоят зад нападението срещу папата поляк, заради неговата подкрепа за полското движение „Солидарност“, което притеснило Москва. 

 

На два пъти италиански съдебни заседатели оправдаха трима българи и трима турци за предполагаема роля в стрелбата. 

 

Агджа често прави противоречиви изявления и твърди, че е месия, отбелязва АП. 

 

Италианска телевизия излъчи кратък запис от посещението на гроба, очевидно заснет от италиански журналист, който е придружил Агджа в базиликата. Турчинът може да бъде чут да казва „хиляди благодарности, светецо“ и „да живее Исус Христос“.