В същото време стана ясно, че 700 нови граничари ще бъдат назначени на работа

 

Шефът на Гранична полиция Захарин Пенов напусна поста си заради инциидента край село Горно Ябълково. В петък там се обърна камион с 15 полицаи, а шофьорът загина. Кой ще наследи Захарин Пенов в горещия стол на шеф на Гранична полиция все още не е ясно.

 

„Не сме се спрели на конкретно име, но това ще бъдат някой от заместниците му, защото аз държа на това поетапно да се гради кариера”, каза вътрешният министър Веселин Вучков.

 

Ясно е обаче, че положението по границата с Турция е нетърпимо и затова от МВР предлагат да бъдат назначени 700 нови служители на временни договори. 500 да са лица работещи по трудови правоотношения, а 200 - държавни служители. Командированите по границата пък поетапно ще се изтеглят. 100 от общо 1350 вече са си у дома. „Командироването на служители по границата е грешка, оголваме вътрешността в страната”, каза Вучков. Освен това ще се строи 131-мтрова ограда, ще се ремонтират пътищата в пет общини, както и един от 4-мата вицепремиери ще се сдобие с нов ресор - "Границата с Турция".

 

Вучков бе категоричен, че МВР няма как да се справи само с миграционния натиск.  "За мен специално е необяснимо как армията ще стои вътре в казармите с цялата техника и няма да ни оказва съдействие", коментира вътрешният министър и добави: "От военно министерство отговориха, че не е в тяхните правомощия да охраняват границата, но пък са помогнали на МВР със 125 палатки, 109 походни маси, 129 печки и 378 походни столове".