Половината страна е затрупана от преспи и виелици, през изминалата нощ 600 машини са почиствали снега

 

Преспи и виелици предизвикват хаос на много места у нас. Големите пътища са проходими при зимни условия. През изминалата нощ 600 машини са почиствали снега. През проходите има ограничения за камионите. Затворени са някои от второкласните пътища.

 

Според хората в Елин Пелин през изминалата нощ никой не се е погрижил за почистването на снега на магистрала "Тракия". Тя обаче от рано била почистена и безопасна за пътуване в зимни условия.

 

В София обилният снеговалеж затрудни движението. Рано сутринта снегорини почистиха основните улици и булеварди. „Възложила съм да се влезе и в по-малките улици, там където е възможно. Заради спрелите автомобили не навсякъде е възможно да се влезе и да се обработват улиците”, каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Столична община напомня, че чистенето пред входовете и магазините е наше задължение.

 

В Русе, въпреки че снегопочистването върви с пълна сила, обстановката остава тежка. На изхода за Варна движението е ограничено само в едното платно. В този участък от пътя дори и при малко сняг всяка година ситуацията става драматична. Заради наклона и поледицата колите не можаха да продължат поне час. Силният вятър, снегонавяванията и нулевата видимост затвориха пътя Силистра-Русе.

 

От сутринта до следобед, само за няколко часа температурите в Добрич спаднаха поне с 5-6 градуса. Усещането за ниски температури усилваше и силния северен вятър, който достига на моменти до 60 км в час.

 

От ниските температури на много места по републиканската пътна мрежа има заледявания. 10 машини на пътнопотъдръжащата фирма почистват и опесъчават пътищата. Засега в добричка област няма селища без ток, няма и пострадали или бедстващи хора.

 

Ваши кадри от зимата можете да качвате ТУК.