Нов електронен регистър трябва да спре точенето на пари от Здравната каса

 

Край на фиктивния прием в болниците. От следващата година всички пациенти, които постъпват и се изписват от  лечебно заведение, ще бъдат вписвани в електронен регистър на здравната каса. 

 

За миналата година Здравната каса констатира десетки нарушения от страна на лечебните заведения. Едно от най-често срещаните беше приемът на пациенти, които нямат нужда от болнично лечение, а от домашно. Друг начин за източване на пари беше извършването на интервенции, от които болните нямат необходимост. 

 

Това от години точи бюджета на здравната каса, затова фондът въвежда нови мерки за контрол. А надзорът ще става с помощта на единен електронен регистър. В някои болници системата вече работи, но само тестово. На регистратурата пациентът трябва да представи направление за хоспитализация и документ за самоличност. Шофьорска книжка няма да се приема. 


Електронният четец обработва данните от документа  и автоматично регистрира пациента в болница. Едновременно с това информацията постъпва и в базата данни на касата. При изписване процедурата се повтаря. 


Всички 367 лечебни заведения, които имат сключен договор със здравната каса, трябва да използват системата от догодина. Гратисният период е 3 месеца. От 1 април това е задължително условие за изплащането на пари. Регистърът подава информация и дали в този момент болният не е приет в същото или в друго лечебно заведение.