Ще има нови правила за пробите за алкохол и наркотици

Връщат старите проверки на пътя, но в нова версия. Катаджиите ще могат да ни спират индивидуално, но проверката задължително ще се записва с поне две камери, монтирани в полицейската кола.

 

Заповедта ще бъде подписана до края на седмицата и се очаква промените да са в сила от понеделник.

 

И още – ще има нови правила за пробите за алкохол и наркотици. Ако дрегерът покаже 1,2 промила алкохол, кръвната проба е задължителна. В такива ситуации полицай задължително придружава провинилия се шофьор до болницата, за да се увери, че той ще даде кръв. Това е една от промените, която днес предложи вътрешното министерство на кръгла маса в Академията на МВР. 

 

Във Военно-медицинска академия се намира една от двете лаборатории в България, които могат да изследват кръвта на шофьорите за наличие на дрога. Само през миналата година тук са направени 4500 изследвания. За тези изследвания обаче ВМА не получава пари. Днес три министерства- МВР, здравно и правосъдно спориха за това кой трябва да плаща пробите за алкохол и психотропни вещества на шофьорите. До конкретни решения обаче така и не се стигна.

 

МВР предлага още хванатият в нарушение шофьор сам да си плаща пробата. Медиците от ВМА не са съгласни. 

 

Ние не можем да обикаляме цяла България и да издирваме хората и да им събираме парите. Това е невъзможно”, коментира доцент Васил Атанасов. По негово мнение МВР трябва да плаща. Шофьорите, изненадващо, са на мнението на МВР. 

 

В 130 полицейски патрулни автомобила монтираме съвременни видеокамери вътре в автомобила, включително с аудиозапис. По този начин всяка форма на административна проверка от полицая ще бъде записвана и съхранявана”, заяви министър Вучков. 

 

Така пътните полицаи пък няма да се изкушават и да искат рушвети.