Това ще стане в рамките на кампанията "За чиста околна среда", която се провежда за 12-а година

Отпускат 3,5 млн. лева за тазгодишната кампания "За чиста околна среда" на Министерството на околната среда и водите. Тя се провежда за 12-а поредна година, като нейната цел е подпомагане на дейности, свързани с екологичната култура, посочи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. 

 

2,3 млн. лева от цялата отпусната сума ще отидат за проекти на общини и кметства, които ще могат да кандидатстват за финансиране до 10 000 лева. За останалите средства ще кандидатстват училища, детски градини и обединени детски комплекси, като максималната стойност на един проект за тях е 5000 лева. Общините и училищата имат срок до 20 февруари да подават документи, а на 3 април ще бъдат обявени резултатите.

 

„Желателно е проектите, които ще кандидатстват за финансиране по програмата да бъдат свързани пряко с учебния или възпитателен процес. Най-висока оценка ще получат тези, които в най-голяма степен приобщават децата към проекта и вменяват дългосрочни задължения”, поясни министър Василева. 

 

"Ще подкрепяме проекти, свързани с активно участие на гражданите и обществеността", каза още тя по отношение на проектите, които ще представят общините и кметствата. По думите й това не са големи като обем финансиране проекти, но имат голям ефект.