Екип на Нова се натъкна на няколко случая с много въпросителни и нито един отговор

 

Къде отиват стотиците милиони, които Европа отпуска за развитие на рибарството и аквакултурите у нас? Как се кандидатства за европейско финансиране? И какви проекти печелят такова?

 

Екип на Нова се натъкна на няколко случая с много въпросителни и нито един отговор - рибарска лодка за  160 хиляди лева, фалшифициране на подписи и неодобрени проекти с изрядна документация.

 

В първия случай става въпрос за една рибарска лодка. Лодка, за която бургаски спортен клуб ще получи 160 хил. лева европейски пари. Пари, одобрени от Агенцията по рибарство и аквакултури. Целта на проекта е... рибари да демонстрират уменията си на туристи, докато обикалят Южното Черноморие. Първоначално проектът бил отказан. Впоследствие обаче, отказът бил заменен с одобрение. Опитахме се да открием представител на този спортен клуб с единствения въпрос - не са ли 160 хил. лева прекалено много пари за една рибарска лодка.

 

Парите все още не са преведени и лодка няма, но е въпрос на няколко месеца туристите по Южното Черноморие да започнат да се възхищават на рибарските умения.

 

Много са въпросите и в случая на Силвия Минчева. В продължение на две години всекидневно през ръцете ѝ минават милиони европейски пари. Работи като старши експерт в Агенцията по рибарство и аквакултури. Тя и само още няколко нейни колеги имат право да преценяват дали даден проект може да спечели европейско финансиране, или не.

 

Проблемите започнаха, след като назначиха г-н Майдън Сакаджиев за изпълнителен директор на ИАРА, който от своя страна назначи Виктор Петров за началник-отдел”, обясни Силвия Минчева.

 

По време на тяхното управление Силвия трябвало да оцени проект за 2 мнл. лева. Фирма кандидатствала за парите, защото искала да създаде предприятие за преработка на риби и рибни отпадъци.

 

„Моето становище беше този проект да бъде одобрен”, твърди Силвия.

 

Според нея проектът бил изряден, а фирмата-кандидат покривала всички критерии.

 

Защо обаче тази фирма получава отказ, след като покрива всички критерии, така и не разбрахме. Не разбрахме и защо Виктор Петров се подписва срещу името на Силвия Минчева, тъй като от пресцентъра на Агенцията така и не ни свързаха с него.

 

Къде отиват милионите, които Европа дава за рибарство и аквакултури, се питат и от бранша. Преди няколко месеца рибовъди от цялата страна изпращат писмо до Европейската комисия с искане милионите европари, предназначени за тях, да не се разпределят от Агенцията по рибарство.

 

Фирмата на Георги Атанасов също кандидатствала за европейски средства. Искали да въведат два нови биологични вида, но от ИАРА отказали. Класирали проекта на 10-о място. По-късно проектът се оказал 21-ви, а след това - 22-ри по ред.

 

За случващото се в Агенцията Силвия Минчева сигнализирала Министерство на земеделието. Изпратила е три жалби, на които все още чака отговор. Докато чака, била уволнена с мотива, че закъснява с оценката на проекти. Проекти, които дори не били поверени на нея.

 

В ефира на "Събуди се" министърът на земеделието Десислава Танева коментира случая със Силвия Минчева: "Разпоредих проверка, която се очаква да приключи до края на другата седмица". Тя се притеснява, че най-вероятно сигналът на Минчева ще се окаже верен.