БСП поиска при сериозен скок в консумацията, енергото да ни предупреждава отрано

 

Депутати готвят нови законови промени в защита на потребителите на ток. От БСП предлагат при сериозен скок в консумацията, енергото да ни предупреждава отрано, а не чак с фактурата. А ако оспорваме сметка, да не ни спират тока, докато жалбата ни не бъде разгледана.

 

Всички живеещи на една от улиците във Велико Търново пишат гневни писма до енергийния регулатор. Оплакват се от огромни сметки – по над 400 лв.

 

Ако ще пишем жалба, добре е да последваме съвета на електротехниците. „Трябва да си водят ежедневна статистика – дневна, нощна електроенергия, включително и часовника. Това нещо трябва да си го пишат, за да може при такива подобни ситуации да се отреагира. Винаги може да се подаде жалба”, съветва техникът Петко Ганчев.

 

А докато жалбата ни не бъде разгледана, енергото да няма право да ни спира тока. Това предлагат от БСП. „Въвеждаме регламент, в който не може да ти бъде спрян токът, ако просрочието ти за плащане не надхвърля един месец и сметката не надхвърля 25% от минималната работна заплата”, категоричен бе депутатът от БСП Таско Ерменков. Тоест – ако сметката ни е под 90 лева.

 

От ГЕРБ също готвят промени. Застават зад идеята си санкциите за енергото да скочат 10 пъти при неспазване на правилата. „Аз мисля, че ние не трябва да повтаряме повече истини. Трябва да търсим начин да решим тези проблеми и от тази страна ще има конструктивен диалог в тази посока”, каза Делян Добрев. Ако промените бъдат одобрени, могат да влязат в сила до един месец.

 

Репортер: Кремена Недялкова