Прокуратурата вече започна проверка по случая

 

Прокуратурата проверява дали необезопасено съоръжение е причина за смъртта на скиор край Чепеларе. Данаил Кънчев загина през уикенда след удар в бетонна шахта, която се намира на около 2 метра извън пистата.

 

В трагичния ден Данаил се спускал по стръмна писта, която заради трудността си е квалифицирана като червена. Според разследващите младият мъж загубил контрол над спускането в края на пистата. Там пада и се удря в тази бетонна шахта, която е за изкуствен сняг и загинал на място.

Още по темата

 

Днес шахтата е покрита със сняг. В деня на инцидента тя е стърчала над земята. Това сочат както снимките, направени от близките на загиналия, така и данните на разследващите. Край нея нямало мрежа или дюшеци, които да омекотят удара. Близките на загиналия са убедени, че не става въпрос за нещастен случай, а за престъпна небрежност.

 

„Смятам, че виновен е  този, който е бил отговорен за поддръжката на пистата и за нейното обезопасяване. Необезопасена писта няма, има писта и има баир. Всичко, което е необезопасено, е баир. Щом е писта, има лица, които е следвало да се погрижат за нея. Аз дори да падна, не би следвало да се ударя в бетонов фундамент, който стои на траекторията на падането ми”, коментира сестрата на Данаил, Веселина Кънчева. „Дали ще заведа дело зависи от резултата на досъдебното разследване”, уточни тя.

 

Разследването ще търси отговор на въпроса дали шахтата е построена законно и дали е трябвало да бъде обезопасена въпреки, че се намира извън пистата. Прокуристът на дружеството, стопанисващо ски съоръженията отказа да застане пред камерата на Нова. Той обясни, че ще изчакат разследващите да си свършат работата. И днес на пистата, която се оказа фатална за Данаил, имаше много скиори. 

 

Репортер: Анелия Веселинова