Темата разгорещи страстите в пленарната зала

„90% от реториката в парламента беше емоционална. Законопроектът е съвсем скромен. В предзиборната кампания в нашите райони колегите са получили много молби – да се направи така, че когато хора със сменени имена отидат в Общината и си поискат някакъв документ, да не им бъдат искани и българските имена. Но тези имена вече са заличени от регистрите и вече не са в употреба. Техните български имена са заличени от регистрите на служба ЕСГРАОН. А за мъртвите, техните наследници ще имат възможност да го направят, като подадат молба”.

 

С тези думи Янко Янков от ДПС разясни законопроекта, предложен от "Движението за права и свободи", което разгорещи страстите в парламентарната зала. Днес този законопроект трябва да бъде гласуван.

 

„Като човек, който е съвременник на този процес, смятам, че невръщането на тези насилствено сменени имена, означава реабилитация на този процес”, коментира Методи Андреев от ГЕРБ. Той видя политическият смисъл на това, което прави ДПС.


„Това се прави, за да се скрие истината по отношение на тайната асимилация от страна на ДПС на най-опасната и най-нестабилната българска прослойка – ромите”, добави Методи Андреев.


„ДПС и Ахмед Доган имат морално право да инициират този законопроект”, контрира Янко Янков от ДПС, пояснявайки, че Движението винаги е подкрепяло важни законопроекти за България.

 

Целия разговор гледайте във видеото.